Który filtr do wody wybrać
Który filtr do wody wybrać?
22 października, 2020
Jak zamontować filtr do wody?
22 października, 2020
Pokaż wszystkie

Dlaczego woda filtrowana jest gorzka?

Dlaczego woda filtrowana jest gorzka

Bierzemy łyka wody z kranu i oceniamy- smakuje nam lub nie, oceniamy, czy nadaje się ona do picia, czy też nie. To właśnie walory smakowo- zapachowe są dla nas decydującymi w momencie, gdy postanawiamy, że będziemy pić wodę z kranu czy też nie. Co może wpływać na niedobry smak wody i jak go zmienić? Czy jest możliwym, by po przefiltrowaniu wody nadal miała ona np. gorzki smak?

Dlaczego woda w kranie może być niesmaczna?

Na walory smakowe wody ma wpływ co najmniej kilka czynników, a jednym z nim jest chociażby temperatura. Najbardziej smaczną dla nas wodą, jest woda o temperaturze w przedziale 5-10 stopni Celsjusza. Woda w kranie może być niesmaczna na skutek wtórnego zanieczyszczenia wody- a więc jest ona filtrowana przez stacje wodociągowe, ale na drodze do naszych kranów coś ją wtórnie zanieczyszcza (rdza, osady). Te wtórne zanieczyszczenia mogą wziąć się chociażby ze starych rur, przez które woda przepływa, by na końcu dotrzeć do naszych kranów- są one często przerdzewiałe i mogą obniżać walory smakowe wody.

Najczęściej nie decydujemy się na picie kranówki dlatego, bo wyczuwamy w niej obecność chloru, która dla wielu osób jest bardzo drażniąca- i w smaku, i w zapachu. Chlor to najpowszechniejszy sposób na dezynfekcję wody i w wielu przypadkach może być on rzeczywiście bardzo wyczuwalny w ujęciu docelowym, jakim jest kran. Jeśli pobieramy wodę ze swojego ujęcia (ze studni), jej smak może psuć jeszcze więcej różnych czynników, w tym np. wysoki stężenie manganu czy żelaza w wodzie.

Węgiel aktywny- najlepsze antidotum na niewłaściwy smak wody

Bardzo dobrym filtrem, który znacząco poprawia walory smakowo- zapachowe wody jest filtr z wkładem z węgla aktywnego. Węgiel aktywny jest w stanie zatrzymać na swojej powierzchni ogromną ilość substancji odpowiedzialnych za pogorszenie barwy, smaku i zapachu wody. Bez problemu radzi on sobie z absorpcją takich zanieczyszczeń jak lotne związki organiczne czy herbicydy lub pestycydy. Węgiel aktywny zamienia także chlor w chlorowodór w procesie katalizacji, a mówić najprościej- usuwa z wody zapach i smak tego pierwiastka. Węgiel aktywny obecny w filtrach może mieć różną postać- może być pyłem, może mieć postać ziarnistą lub też być uformowany w bryłę- blok węglowy. Węgiel aktywny do działania nie wymaga zastosowania żadnych środków chemicznych. Ponadto jest to metoda w pełni ekologiczna- węgiel jest filtrem w pełni naturalnym i biodegradowalnym.

Czy mimo filtrowania woda może być gorzka?

Jeśli w procesie filtrowania nie uda nam się usunąć w wody wszystkich zanieczyszczeń, które psują jej smak i np. czynią go gorzkim, problem wciąż pozostanie. Za gorzki posmak wody odpowiada najczęściej siarczan magnezu. Siarczan magnezu odpowiedzialny jest także za twardość wody. Wody zbyt twarde (>10 mval/dm3), mogą powodować uczulenia skóry, stając się przyczyną łupieżu lub innych reakcji alergicznych. Duża zawartość w wodzie siarczanu magnezu MgSO4, ma nawet lekkie działanie przeczyszczające. Jeśli więc w kranie mamy twardą, a przez to dość gorzką wodę, warto zastosować filtry wykorzystujące wymianę jonową- np. filtry z żywicą jonowymienną od Dafi.