Dlaczego woda filtrowana jest gorzka
Dlaczego woda filtrowana jest gorzka?
22 października, 2020
Pokaż wszystkie

Który filtr do wody wybrać?

Który filtr do wody wybrać

Filtracja wody stała się w wielu miejscach standardem. Mamy coraz większą świadomość tego, iż w naszych kranach płynie woda dobra jakościowo, którą wystarczy jedynie trochę „podrasować”, by w pełni nadawała się do bezpośredniego spożycia. W blokach mieszkalnych, gdzie w rurach płynie woda wodociągowa będzie to dużo łatwiejsze niż w przypadku domów z własną studnią, ale w obu przypadkach odpowiedni dobór filtrów sprawi, iż każdy może cieszyć się wodą o wysokich walorach smakowych i zapachowych, a przede wszystkim- zdrową.

Zbadaj wodę przed podjęciem decyzji o wyborze filtra

Mieszkając w bloku nie jest to aż tak istotne, by badać swoją wodę kranową. Woda wodociągowa, która płynie w miejskich rurach jest restrykcyjnie badana przez stacje sanitarno- epidemiologiczne, poddawana testom, a to co wypływa z naszych kranów w zupełności powinno nadawać się do bezpośredniego spożycia. No ale…przecież chlor, twardość wody, etc. Niestety nie zawsze woda w kranach ma idealne walory organoleptyczne, a raczej w 90% przypadków jest najzwyczajniej bardzo mało smaczna. W mieszkaniu więc można bez problemu filtrować ją sobie przy pomocy dzbanka z filtrem Dafi lub prostym zestawem filtrów pod zlewozmywakowych, montowanych na rurze.

Jeśli jednak mieszkamy w jednorodzinnym domu z własnym ujęciem wody (studnią), przed decyzją o wyborze filtra warto przebadać wodę z tego ujęcia. Należy to robić każdorazowo, gdy dojdzie do choć jednej z tych sytuacji:

  • studnia została zalana wodami opadowymi lub podtopiona,
  • domownicy skarżą się na podrażnienia skóry po kąpieli,
  • woda zmieniła kolor, jest mętna, ma nieprzyjemny zapach,
  • woda zostawia na armaturze białe osady, a na ceramice rdzawe ślady.

Jakie filtry będą potrzebne?

W przypadku, gdy przebadaliśmy wodę i jest ona dobrej jakości, a jedynie występuje w niej sporo wapnia, co sprawia, iż jest ona twarda, wystarczy, że będziemy stosować dzbanek filtrujący z wkładem węglowym- wychwytuje on także chlor i część metali ciężkich i powinien być wystarczającą opcją, jeśli zależy nam na niedużym polepszeniu walorów wody.

Jeśli jednak woda w naszym ujęciu jest dość mocno zanieczyszczona nie obejdzie się bez bardziej złożonego systemu filtracji. Najlepszy będzie cały zestaw filtrów do wody kranowej, w skład, którego mogą wchodzić:

  • filtry mechaniczne- montowane na samym przodzie jako filtry wstępne, idealnie usuwają z wody wszelkie cząstki stałe jak piasek, żwirki, osady, rdzę, chronią kolejne elementy filtra,
  • filtry węglowe- idealne w eliminacji chloru oraz wielu związków organicznych, w tym pestycydów i herbicydów,
  • filtry odmanganiające i odżelaźniające- służą eliminacji związków żelaza i manganu z wody, usuwają także związki azotu oraz siarkowodór,
  • filtry zmiękczające- najczęściej wypełnione żywicą jonowymienną, która oczyszcza wodę ze związków wapnia i magnezu, które odpowiadają za twardość wody.

Dobrym rodzajem filtracji o bardzo wysokiej skuteczności są filtry odwróconej osmozy, które usuwają z wody praktycznie wszystkie zawarte w niej zanieczyszczenia, jony soli (w tym azotany i azotyny), metale ciężkie, zanieczyszczenia organiczne, a także pierwiastki promieniotwórcze i bakterie.